Wie zijn neus schendt: De pui van het oude gemeentehuis Neerpelt

Op 17 december 2021

Gisteren bracht onze fractieleider Frank Seutens op de gemeenteraad ter sprake dat bij de vernieuwingen van het gemeentehuis van Neerpelt de karakteristieke voorgevel van het oude gemeentehuis er danig anders zal uitzien. Dit ondanks eerdere garanties van het gemeentebestuur dat aan het historisch uitzicht van de Kerkstraat niet geraakt zal worden.

De plannen gaven aan dat de pui van het gemeentehuis zou verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe ingang. Voor N-VA Pelt moet de eigenheid van onze deelgemeentes, verankerd in ons historisch erfgoed, beschermd worden. Het gemeentebestuur laat nu horen dat de pui bewaard zal blijven en dat enkel de symmetrische trappen zullen verdwijnen. Dit om de ingang ook toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De ontwerpfoto’s die ondertussen in de media verschenen laten echter duidelijk zien dat de traditionele huwelijksfoto bovenaan het balkonnetje voorgoed verleden tijd zal zijn.

Met dit kluitje laten we ons echter niet het riet in sturen. Het staat natuurlijk buiten kijf dat iedereen van het nieuwe gemeentehuis en de nieuwe bibliotheek moet kunnen genieten, ongeacht hun mobiliteit. We merken wel op dat de ingang aan de Kerkstraat al lang niet meer de hoofdingang van het gebouw is, en dat in de toekomst ook niet meer zal worden. Het gebouw zal vlot toegankelijk zijn via de toekomstige hoofdingang. De trappen zullen enkel gebruikt worden bij ceremoniële aangelegenheden (bv huwelijken).

Nu we merken dat in onze gemeente steeds meer mensen zich hardop afvragen of bepaalde gebouwen en monumenten niet te snel zijn afgebroken (denk aan de oude kloostergebouwen) vinden we het frappant dat het gemeentebestuur weigert dezelfde denkoefening te maken. Afbraak is misschien de snelste, maar zeker niet altijd de beste oplossing. Bij ceremoniële aangelegenheden zijn er voldoende tijdelijke oplossingen voorhanden die zowel de toegang voor elke Peltenaar, als het behoud van een typisch stukje Pelt mogelijk moeten maken.

“Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht!” zegt een Peltse volkswijsheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is