Vlaamse prominenten vragen verdere staatshervorming

Op 14 april 2006

Twee jaar terug schreef de helft van de huidige groep ondertekenaars al een "Lentemanifest" met ook daarin een pleidooi voor een verdere staatshervorming. Twee jaar later, zo constateren de ondertekenaars, is er van die verdere staatshervorming nog altijd geen sprake. Wat in de afgelopen tijd wel veranderd is, is het denken over (meer) autonomie voor Vlaanderen. Het gecontesteerde optreden van prins Filip en de positie van het koningshuis, de sterkere Vlaamse profilering van vooral CD&V en het maandenlang aanslepende politieke spektakel rond de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde hebben, samen met de hete adem van het separatistische VB, het thema politiek opnieuw "heter" gemaakt.

Na de federale verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden, komt een verdere staatshervorming sowieso op de agenda en dan kunnen de Vlamingen maar beter een flink eisenpakket op tafel leggen. "Defederalisering is voor ons geen doel op zich", stellen de ondertekenaars, "maar het overhevelen van bevoegdheden naar de deelstaten, gekoppeld aan financiële responsabilisering kan een antwoord zijn op de problemen en uitdagingen die op ons af komen."

Veel aandacht is er in het opiniestuk voor de gezondheidszorg. Die moet volledig geregionaliseerd worden en dat kan volgens de ondertekenaars perfect met het behoud van solidariteit tussen de regio's. "Een verregaande defederalisering van de bevoegdheden en financiële middelen is perfect verzoenbaar met een hoog niveau van transparante solidariteit, als die efficiënt functioneert en niet leidt tot consumptiefederalisme."

De eisen in het opiniestuk zijn een stuk genuanceerder en vooral steviger intellectueel onderbouwd dan het Warandemanifest, dat in een wijde boog om problemen als de toekomst van Brussel heen fietst. Het blijft wel duidelijk een werkstuk van uitgesproken Vlaamsvoelende prominenten die het zonder de steun van bijvoorbeeld vakbonden en mutualiteiten moeten stellen.
Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer ererector van de KU Leuven Roger Dillemans, academici als Roger Blanpain, Paul Van Orshoven en Bart Maddens en (Vlaams) ziekenhuisbeheerder Carine Boonen. Dat het om een volstrekt "niet politieke elite" gaat, houdt geen steek. Onder meer Danny Pieters en Matthias Storme (N-VA) ondertekenden het opiniestuk

Tom Cochez

De Morgen - 14/04/2006 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is