Subsidies voor wolvenveilige omheinig. Waar aanvragen?

Op 8 oktober 2021

De wolf is al enkele jaren terug in Limburg. Wat een prachtig succes zou moeten zijn voor het Vlaamse natuurbeheer zorgt echter voor veel onrust bij landbouwers en eigenaars van kleine weidedieren. De wolf ziet immers geen verschil tussen een everzwijn in de vrije natuur en een schaap in een weide. De Vlaamse regering besliste vorig jaar om aan deze terechte bekommernissen tegenmoet te komen door verschillende subsidies beschikbaar te stellen voor veehouders in erkende leefgebieden. Uit de praktijk blijkt dat vele rechthebbenden de weg naar deze financiële middelen nog niet gevonden hebben. Omdat ook Pelt in het erkend leefgebied van de wolf ligt overlopen we de verschillende mogelijkheden nog even voor u.

Preventie

De beste manier om schade door wolven te voorkomen is het plaatsen van een aangepaste omheinig rond weilanden. Voor het plaatsen van deze omheining kan u een subsidie aanvragen. Bent u een particulier of eigenaar van een klein landbouwbedrijf (-40.000 euro omzet per jaar) dan richt u zich tot het agentschap ‘Natuur en Bos’. https://www.natuurenbos.be/schade-en-preventie Landbouwbedrijven kunnen zich richten tot het agentschap ‘Landbouw & Visserij’. https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/vlif-steun-voor-de-land-en-tuinbouw

Wat bij schade?

Wanneer u schade heeft geleden door een wolf, of vermoedt dat een wolf uw dier heeft aangevallen, neemt u binnen de 24 uur contact op met het agentschap ‘Natuur en Bos’. Hun inspectie zal uw schadegeval onderzoeken en uitmaken of het effectief om een wolvenaanval gaat. Is dit het geval dan kan u uw schadeclaim indienen via het e-loket van ‘Natuur en Bos’. https://eloket.natuurenbos.be/ Ook wanneer u nog geen wolvenbestendige omheinig plaatste kan u recht hebben op een schadevergoeding.

Wat met de veiligheid?

Door de aanvallen op weidedieren zit de schrik er bij sommigen in dat het roofdier vroeg of laat een mens zal aanvallen. Wetenschappers en biologen zijn echter formeel: We mogen gerust zijn, de wolf heeft meer schrik van ons dan wij van hem. Wolvenaanvallen op mensen beperken zich in heel Europa tot een handvol over de afgelopen 50 jaar. Zoals een expert het zei in HBVL: “U heeft meer kans dat u Euro Millions wint dan een beet van een wolf oploopt.” Mocht u toch op een mooie herfstavond een schaduw aan de horizon zien wegschieten, prijs uzelf gelukkig, u heeft iets gezien waartoe maar weinigen de kans krijgen.

lees ook: Zuhal Demir keurt wolvenprotocol goed: “Een probleemsituatie en een probleemwolf is niet hetzelfde”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is