Stop het geknoei

Op 17 december 2012

Onze sociale zekerheid is daar een mooi voorbeeld van. Die sociale zekerheid kost ons handenvol geld, nu al iets meer dan 100 miljard euro per jaar. Dat geld leggen de werkgevers (38,5 procent), de werknemers (26 procent) en de overheid met ons belastinggeld (35,5 procent) op tafel. Dat is gigantisch veel geld. Toch zijn de uitkeringen in dit land van de laagste in Europa. Dat is in het bijzonder het geval voor de werkloosheidsuitkeringen en de pensioenen.

De verklaringen daarvoor kennen we allemaal. België is het enige land in Europa zonder beperking van de werkloosheid in de tijd, ook wanneer men nog nooit gewerkt heeft. En omdat we gemiddeld gesproken veel te jong met pensioen gaan. Maar ook omwille van oneigenlijk gebruik en ordinaire sociale fraude.

Het resultaat hiervan is dat we met steeds meer mensen een zelfde budget moeten delen waardoor iedereen zich individueel met een lagere uitkering tevreden moet stellen. Een te lage uitkering die velen vervolgens aanvullen met wat zwartwerk en enig gepruts in de marge waardoor de basis van de sociale zekerheid verder wordt ondermijnd.

We denken slim te zijn door de kantjes ervan af te lopen, door te profiteren en ook een beetje te frauderen. Maar uiteindelijk snijden we hiermee in eigen vel. Dat is vooral nadelig voor wie zich wel aan de regels houdt, die wordt twee keer gestraft. Daarom ook kan men nooit streng genoeg zijn voor wie fraudeert. Ook niet voor knoeiende advocaten en thuisverplegers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is