OVV is niet te spreken over de nota's van Vande Lanotte en De Wever

Op 28 december 2010

Op basis van de uitgelekte nota's heeft het OVV proberen op te lijsten wat de federale onderhandelaars intussen bereikt hebben of nog kunnen bereiken. Beoordeeld in scores op tien halen de Vlamingen maximaal een vijf, terwijl de Franstalige realisatiescores voor het OVV gaan van vijf tot tien op tien.
 
Niet mals
Het OVV is niet mals voor de Vlaamse onderhandelaars. Enkel de overheveling van het arbeidsbeleid (5/10) haalt de helft, terwijl de Vlaamse onderhandelaars voor de gezinsbijslag (2/10), de gezondheidsmateries (1/10), integratiebeleid (0/10), Brussel (0/10) en BHV (4/10) gebuisd zijn, in ogen van het OVV.
 
Schadelijk voor Vlaanderen
De conclusie is duidelijk: "De voorstellen van Vande Lanotte zijn schadelijk voor Vlaanderen. Schuif deze rotzooi aan de kant. Herbegin van een leeg blad. Geef voorrang aan de sociaal-economische materies en hefbomen. Kinderbijslag en gezondheidszorg moet naar de gemeenschappen, maar als er extra versnippering bijkomt, laat alles dan maar bij het oude", luidt het. N-VA en CD&V "doen het goed en moeten volhouden", besluit het OVV wel.

Herbeginnen met financieringswet
Ook roept K.U.Leuven-professor Wim Moesen de onderhandelaars op te herbeginnen met de financieringswet. "Zonder vennootschapsbelasting rijdt het model vast op Brussel", waarschuwt hij. Moesen wil de helft van de personenbelasting en de vennootschapsbelasting naar de deelstaten terugstorten. (belga/eb)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is