N-VA wil snel GAS-boetes voor amokmakers.

Op 24 september 2020

N-VA Pelt vraagt dat het gemeentebestuur met hoogdringendheid concrete actie onderneemt om de veiligheid in Pelt te vrijwaren! Het is onaanvaardbaar dat in onze gemeente, in het centrum, zowel jonge meisjes als vrouwen op leeftijd op straat lastiggevallen worden.

 

We hebben met z’n allen, als gemeente, de afgelopen maanden zo hard gewerkt om ondernemers die getroffen werden door de coronacrisis te ondersteunen. Deze ondernemers en horeca-uitbaters laten ons weten dat klanten uit schrik het centrum vermijden. Als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden zijn verkeersvrije straten en Winkelhierbonnen slechts een doekje voor het bloeden. Het is onaanvaardbaar dat we het ‘bloeden’ hier letterlijk mogen nemen!

 

Verschillende ouders hebben ons reeds laten weten dat ze hun kinderen ’s avonds niet meer alleen naar buiten durven laten gaan. Jongeren vertellen ons dat ze tegen de avond niet meer alleen naar de sportclub durven fietsen. Van populaire speeltuinen en sportterreinen nabij de centrums wordt ondertussen reeds gezegd dat ze in de vroege avond geen plaats voor kinderen meer zijn. Werkende ouders moeten zonder schrik nog even met hun kinderen kunnen spelen in de ruimtes die de gemeente daarvoor heeft vrijgemaakt! Geweld, drugs en seksuele intimidatie horen daar niet thuis, nergens in Pelt! 

 

Het gemeentebestuur koos in eerste instantie voor een remediërende aanpak, dat siert hen. Wanneer we echter moeten vaststellen dat deze situatie, die nu al meer dan zes maanden voortduurt, niet betert moet ook de kordate aanpak gebruikt worden. Het gemeentelijk reglement voor GAS-boetes lijkt ons een snel inzetbaar middel. Geef onze politiemensen die, en dat mag ook gezegd worden: heel moeilijk werk moeten doen in deze problematiek, de middelen om sanctionerend op te treden. Het reglement rond GAS-boetes werd eerder dit jaar, met steun van onze fractie, op de gemeenteraad goedgekeurd. Tijd om het te gebruiken!

 

Vanavond brachten onze mandatarissen dit punt op de gemeenteraad. Bovenstaande bezorgdheben werden aan het gemeentebestuur voorgelegd door Frank Seutens .De burgemeester gaf aan waarom de procedure zo langzaam verloopt maar liet optekenen dat een werkbaar reglement GAS-boetes hopelijk op 1 januari zou ingaan, een datum die wij alvast in onze agenda omcirkelen. Wij zullen deze problematiek blijven opvolgen en stellen ons kritisch maar zeker constructief op om samen naar oplossingen te zoeken. 

 

Samen voor een veiliger Pelt ! 


Update: Lees het verslag van onze interventie op de gemeenteraad op internetgazet

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is