N-VA Pelt deelt potloden uit

Op 15 april 2023

U zag ons misschien deze week op de markten in Overpelt en Neerpelt, misschien nam u een gratis potlood mee naar huis. Onze aanwezigheid gaf u als Peltenaar de kans om ons aan te spreken en uw mening te geven, en velen van u hebben van die kans gebruik gemaakt met veel aangename gesprekken tot gevolg. Wat was nu de bedoeling van onze actie? waarom een potlood uitdelen?

Het potlood is een alledaags voorwerp dat in elk huishouden, ergens in een schuif, terug te vinden is. Het is voor ons een zo vanzelfsprekend ding dat we er nooit bij stilstaan hoe wonderbaarlijk het kleinood eigenlijk is. Niemand op heel de wereld kan een potlood maken, niemand weet hoe het zou moeten,... En toch zit er een in zowat elke pennenzak en ligt er een op elk bureau.

In 1958 beschreef econoom Leonard Read de levensloop van een potlood in zijn klassiek essay ‘I, Pencil’ en legde daarin bijzonder helder uit hoe zelfs een ‘simpel potlood’ enkel in een vrijemarkteconomie tot stand kan komen. Het economische programma van onze partij werd zelden beter beargumenteerd dan in dit kleine boekje. Inventieve ondernemers de ruimte geven om hun ideeën uit te werken, obstakels uit de weg halen en vrijheid laten werken...het zijn maar enkele kerntaken van een overheid. Kerntaken die we te vaak over het hoofd zien.

In een tijd van polarisering en persoonlijkheidspolitiek gaat onze afdeling terug naar de basis: begeesterende ideeën waaruit praktische oplossingen voor vandaag vloeien.  We deelden daarom niet enkel een handig potlood uit, maar ook het elegante boekje in Nederlandse vertaling. Alvast veel lees –en schrijfplezier.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is