Jong N-VA Pelt wil hangjongeren strenger bestraffen.

Op 23 december 2020

Onze moederpartij N-VA Pelt vroeg op de gemeenteraad van september het gemeentebestuur om met hoogdringendheid concrete actie te ondernemen om de veiligheid in Pelt te vrijwaren! Het afgelopen jaar brachten inwoners van de verschillende centra ons op de hoogte van toenemend agressief en seksueel provocerend gedrag van hangjongeren vooral gericht naar jonge meisjes en dames op leeftijd. Fractieleider  voor N-VA Pelt Frank Seutens vroeg op de gemeenteraad waarom het reglement voor GAS-boetes, dat eerder dit jaar op de gemeenteraad met steun van N-VA Pelt werd goedgekeurd, nog steeds niet in werking is. “Het is onze mening dat GAS-boetes een nuttig middel kunnen zijn voor de politie om op te treden tegen minderjarigen” . Uiteraard vereist deze problematiek een ruime aanpak, maar minderjarigen en jongvolwassenen die zich misdragen mogen zeker terug schrik krijgen als een combi de straat in rijdt. We vertrouwen er op dat de meeste ouders zullen ingrijpen als hun zoon met een boete van 250 euro thuiskomt voor obscene catcalls naar minderjarige meisjes. 

De verhalen die ons de afgelopen maanden ter ore kwamen laten weinig aan de verbeelding over. Ook 2 van onze eigen jong N-VA leden werden op een vrijdagavond aangevallen door deze hangjongeren. “Ze werden bedreigd en moesten hun gsm en geld afgeven. Gelukkig kon één van hen hulp gaan halen en zijn ze er met wat blauwe plekken vanaf gekomen. De Kerkstraat in Pelt is uniek in Noord-Limburg: nergens vind je zo een bruisende uitgaansplaats in de buurt. We mogen ons dit niet laten afnemen door deze hangjongeren! Geweld, drugs en seksuele intimidatie horen daar niet thuis, nergens in Pelt!” vertelt Waël Azdi voorzitter van jong N-VA Pelt

Het gemeentebestuur koos in eerste instantie voor een remediërende aanpak, dat siert hen. We moeten echter vaststellen dat deze situatie, die nu al meer dan zes maanden voortduurt, niet betert. Het wordt tijd dat ook de kordate aanpak gebruikt wordt. Het gemeentelijk reglement voor GAS-boetes lijkt ons een snel inzetbaar middel. Geef onze politiemensen die, en dat mag ook gezegd worden: heel moeilijk werk moeten doen in deze problematiek, de middelen om sanctionerend op te treden. Het reglement rond GAS-boetes werd eerder dit jaar, met steun van onze fractie, op de gemeenteraad goedgekeurd. Tijd om het te gebruiken!

In september brachten onze mandatarissen dit punt op de gemeenteraad. Onze  bezorgdheden werden aan het gemeentebestuur voorgelegd door Frank Seutens. De burgemeester gaf aan waarom de procedure zo langzaam verloopt maar liet optekenen dat een werkbaar reglement GAS-boetes hopelijk op 1 januari zou ingaan, een datum die wij alvast in onze agenda omcirkelen. Wij zullen deze problematiek blijven opvolgen en stellen ons kritisch maar zeker constructief op om samen naar oplossingen te zoeken. 

Samen voor een veiliger Pelt ! 

Heb je interesse in onze jongeren afdeling? Of wil je eens een vergadering meevolgen? Aarzel dan niet en neem contact op met Waël! Via mail : Wael.azdi [at] n-va.be of Facebook: Waël Azdi

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is