Het Overpeltse gemeentebestuur neemt weinig ‘echte’ nieuwe initiatieven!

Op 20 december 2013

Het Overpeltse gemeentebestuur neemt weinig ‘echte’ nieuwe initiatieven! 

Als oppositiepartij geven we onze kritieken weer op de beleidsplannen.  Maar we zijn positief opbouwend en daarom hebben we niet alleen kritiek gegeven, maar ook meteen tips overhandigd aan het gemeentebestuur.  Dit alles ten goede voor de Overpeltenaar.

Oude wijn in nieuwe zakken.

De Overpeltse beleidsplanning voor deze legislatuur is maar een mager beestje.
Slechts af en toe worden er acties genomen die rechtstreeks bieden wat de Overpeltenaar nodig lijkt te hebben.  En deze acties zijn dan vaak een verderzetting van vorige jaren.  Er wordt gewoon een nieuw label gehangen aan bestaande initiatieven. 

Binnen de werking van het OCMW zijn, buiten de uitwerking van het zorgloket, de initiatieven van die aard dat er gedurende 5 jaren "dingen onderzocht worden".  Er worden aan de resultaten van deze onderzoeken zelfs geen acties gekoppeld, of engagementen vooropgesteld.   Als N-VA stellen we voor dat de maatschappelijk kwetsbare jongeren op 3 terreinen worden opgevolgd : 
- preventief (met uitgewerkte acties via het onderwijs), 
- flankerend (eventueel met een buddy-systeem) 
- én curatief (via de arbeidsmarkt); 
want dan wordt via deze sociale aanpak er echt werk gemaakt van een beperking van de instroom in het OCMW en een begeleiding gedaan naar de uitstroom.

Meer werkzekerheid?  Een gemiste kans!

In tijden waarin veel mensen zoekende zijn naar (nieuw) werk, heeft dit gemeentebestuur (CD&V, SP.a en GROEN!) een grote kans gemist. 

Er zijn totaal geen fatsoenlijke acties op poten gezet om meer werkgelegenheid te creëren.  Ook is er compleet geen rekening gehouden met ondernemend Overpelt, maar er worden wel serieuze inkomsten verworven via deze Overpeltse ondernemers.  

Er worden ook geen initiatieven opgestart waardoor de huidige werkgevers de werkgelegenheid in Overpelt kunnen aanwakkeren.  Een gemiste kans voor de werkzoekende Overpeltenaar!  Om te zorgen voor meer werkgelegenheid, hadden we als N-VA Overpelt graag de oprichting gezien van een ondernemersloket.  Op deze manier zullen aanvragen van ondernemers sneller verwerkt kunnen worden, waardoor nieuwe initiatieven ook sneller van start kunnen gaan.  Door de opstart mogelijk te maken van nieuwe werkgelegenheidsinitiatieven, zullen ook nieuwe jobs sneller beschikbaar zijn.  De uitbreiding van het Nolimpark vinden we een goede stap, maar bedrijven vestigen zich sneller in Overpelt als ze hiervoor ook gestimuleerd worden.  De herziening van de motorenbelasting moet een haalbare kaart zijn.  Ook hier zijn reeds alternatieven geformuleerd door N-VA Overpelt. Jammer genoeg wordt hier door de meerderheid niet serieus mee omgegaan.

 

 

Met minder geld, toch meer doen!

De administratie van de gemeentediensten leveren prachtig werk.  Maar dit werk wordt voor een stuk tenietgedaan doordat er op politiek vlak niet ver genoeg vooruit gekeken wordt.   Met een erg voorzichtige begrotingsopmaak, speelt men op veilig.  Uitspringende initiatieven zijn weliswaar niet echt terug te vinden.  Nochtans zijn de bijkomende acties die we als N-VA vragen volgens ons financieel nog uit te voeren.

We vinden dat extra onkosten voor de gemeente Overpelt, zeker NIET doorgerekend moeten worden aan de burger.  Dit hoeft ook helemaal niet het geval te zijn, indien men nog meer zou inzetten op efficiënter werken.
Een overkoepelend loket in samenwerking met de naburige gemeente Neerpelt, biedt een oplossing.  De Overpeltenaar kan op deze manier gemakkelijker zijn vragen in Overpelt binnenbrengen (zelfs digitaal).    Deze vragen worden dan administratief verwerkt en via hetzelfde loket in Overpelt, waar de burger zijn vraag indiende, krijgt hij een uitgewerkt degelijk antwoord. 

De achterliggende administratie kan perfect intergemeentelijk georganiseerd worden.

Efficiënter werken is mogelijk, zodat de burger een nog betere dienstverlening krijgt en waarvoor hij niet extra belast zal worden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is