Gemeenteraadslid Benny Bax blijft ijveren voor een bankautomaat in elk kerkdorp

Op 10 maart 2020

Vorige maand sprak minister van plattelandsbeleid Zuhal Demir zich in de pers uit over een problematiek die zich ook in onze gemeente stelt: het verdwijnen van bankautomaten op het platteland. Minister Demir stelde dat elke Vlaming binnen een straal van 5 km toegang moet kunnen vinden tot een bankautomaat. Gemeenteraadslid Benny Bax (N-VA Pelt) kent het probleem al langer. Nadat hij vorig jaar reeds door inwoners en handelaars in de verschillende kerkdorpen, zoals zijn uitvalsbasis Sint-Huibrechts-Lille, werd aangesproken bond hij op de gemeenteraad van augustus de kat de bel aan. Hij diende een agendapunt in waarin hij de gemeente vroeg zich te engageren om voor elke inwoner van Pelt, binnen een redelijke afstand, een bankautomaat te verkrijgen. Nu dit thema landelijk gehoor krijgt spreken we met gemeenteraadslid Bax om na te gaan wat er in Pelt ondertussen gebeurd is.

 

Ongeveer een jaar geleden ben je er achter gekomen dat er zich een probleem stelde met de spreiding van bankautomaten in Pelt. Hoe gebeurde dit?

Verschillende mensen spraken me al aan toen ze vernomen hadden dat de enige nog overgebleven automaat in mijn dorp, Sint-Huibrechts-Lille, zou gaan sluiten. Toen het eenmaal zover was, werd het echt duidelijk dat dit voor de meeste mensen een probleem was. Mensen, vooral ouderen, die het gewoon zijn om overal met cash te betalen en vaak niet goed overweg kunnen met de moderne elektronische betalingsmiddelen ondervinden de grootste hinder. De kleine plaatselijke middenstanders, zoals de café’s en het kapsalon, die niet over elektronische  betaalmogelijkheden beschikken ervaren nu ook een extra moeilijkheid.

 

Je bracht dit eind augustus op de gemeenteraad, wat was de reactie van de meerderheid?

Volgens hen is het niet de taak van de plaatselijke overheid om bankautomaten te plaatsen. Dit was echter niet mijn vraag, ik vroeg de gemeente zich te engageren om voor een goede spreiding van de automaten te zorgen, minstens 1 per kerkdorp. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door dit in een reglement te gieten waarin dit wordt gevraagd aan de banken op het grondgebied van Pelt. Banken beslissen uiteraard zelf waar ze een automaat plaatsen, maar een stimulatie om de automaten te spreiden zou al iets betekenen. Nu vind je de meeste automaten terug in de centra van Neerpelt en Overpelt terwijl er in de andere dorpen geen te vinden zijn zoals op de Grote Heide en hier in Sint-Huibrechts-Lille. Ik merk dat gemeentebesturen in Riemst en Hamont-Achel dit engagement wel willen aangaan. Ik hoop dat ook Pelt zich wil inzetten om cash geld toegankelijk te houden voor elke burger nu dit thema op nationaal niveau vleugels krijgt.

 

Mogen Peltenaren dan binnekort nieuwe bankautomaten verwachten?

Daar kan ik op dit moment noch positief, noch negatief op antwoorden. De vraag is gesteld aan de banksector en zij geven aan van plan te zijn onafhankelijke automaten te plaatsen zodat iedereen binnen een straal van 5km een automaat te beschikking heeft. Wanneer dit gaat gebeuren kan ik helaas nog niet zeggen ik hoop in ieder geval zo snel mogelijk.

 

 

lees ook: Demir wil bankautomaat in de buurt van elke Vlaming

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is