Frank Seutens: "Deze begroting kunnen we niet goedkeuren."

Op 17 december 2021

Afgelopen donderdag werd tijdens de gemeenteraad de begroting voor het volgende jaar besproken. De fractie van N-VA Pelt stemde tegen deze begroting. Wij vinden het in deze tijd, waarin alles gezien wordt als contraproductieve partijpolitiek, uitermate belangrijk om duidelijk te beargumenteren waarom we deze beslissing namen. Onze fractievoorzitter Frank Seutens legt in deze tekst uit waar we fundamenteel van mening verschillen met het gemeentebestuur.

Elk nieuw gemeentebestuur maakt na de verkeizingen een begrotingsplan op voor de volgende zes jaar, en zelfs een jaar extra.  Dit wordt het MeerJarenPlan genoemd.  In plaats van jaarlijks steeds nieuwe begrotingen te maken, wordt dit MeerJarenPlan regelmatig aangepast.  Vorig jaar rond deze tijd bespraken we de 2de Aanpassing AMJP2.  In juni van dit jaar werd dit nog eens aangepast (AMJP3) en ondertussen zitten we aan de 4-de aanpassing AMJP4. 

Deze versie van eind 2021 is dus gestoeld op het originele Meerjarenplan van bij de fusie-start en we kunnen alleen maar vaststellen dat de aanpassingen geen antwoorden bieden  op de grote bezorgdheden die we destijds kenbaar maakten, wel integendeel.

Ten eerste lopen eind 2021 de sowieso al hoge kosten van prestigeprojecten als de vernieuwde gemeentegebouwen nog hoger op.  De budgetten hiervoor stijgen met minstens 10% omdat de bouwmaterialen in prijs verhoogd zijn.  Voor het gemeentehuis van Overpelt (begroot 6 miljoen), komt hier 600.000 Euro bij.  Voor het gemeentehuis van Neerpelt (totaal 7,3 miljoen) is dit gelijkaardig. 


Bij de praktische uitvoering van deze dure plannen stellen we ons ook enkele serieuze vragen. De plannen voor het nieuwe gemeentehuis in Neerpelt tonen  een wel heel kleine raadszaal. Het bestuur verweet ons in een ivoren toren te leven, maar als er miljoenen uitgeven worden aan een gemeentehuis waar de voltallige gemeenteraad net binnen kan lijkt het ons alsof de meerderheid een ivoren toren aan het bouwen is.  Wat niemand gezien heeft, zelfs de Samen-fractie niet van de meerderheid, is dat de pui van het gemeentehuis, in de volksmond de trappen genoemd, verdwijnt.  Die trappen zijn zeer typisch in het straatbeeld daar in de Kerkstraat.  Maar hadden we niet afgesproken bij de fusie dat iedere gemeente zijn eigenheid mocht behouden?


Ten tweede vergroten eind 2021 de jaarlijkse opnames van dure leningen met 6 miljoen Euro tot in 2025 een totaal van 54 miljoen Euro schulden is bereikt.  Dat terwijl we enkele jaren geleden dankzij de fusie met 0 Euro schulden zijn begonnen.  In 2022 zelf wordt een extra 4,6 miljoen geleend, boven wat vorig jaar gepland was, omdat de verkoop van de Service Flats van de gemeente aan Immaculata niet doorgaat.  De vrees dat dit gemeentebestuur de lasten doorstuurt naar de volgende generatie, wordt waarheid.
Ten derde zien we eind 2021 nog steeds een ergerlijk gebrek aan langetermijn visie, vertaald in voorbeelden als:

  • De verkeerssituatie aan de Koel: eerst de winkels, en dan pas een doordacht kruispunt?
  • De Willem II straat: eerst de fietspaden en dan pas de riolering?
  • De omgeving van de WICO scholen in Neerpelt: eerst bouwen en dan de verkeersveiligheid eens gaan bekijken?
  • Hetzelfde voor de omgeving van de lagere school aan de Jaak Tassetstraat, waar er aan de achterkant een woonblok van 48 eenheden gepland wordt, maar niemand zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid van de schoolgaande jeugd?

Tot slot dreigen we straks nog een aantal inkomsten te missen door het uitstellen van grote investeringen, dit duurt dermate lang dat de subsidies van de hogere overheden dreigen te vervallen.  We denken aan de Zandstraat, en nu ook heel concreet aan de vrijliggende fietspaden van de Kaulillerweg, die wel degelijk volgend jaar moeten uitgevoerd worden ofwel is de subsidie weg en dreigt het project begraven te worden.  Komt het Marktplein van Neerpelt echt volgend jaar aan de beurt, want een echt werkplan is er op vandaag de dag nog altijd niet?Corona maakt het besturen niet gemakkelijker, maar dat mag geen reden zijn om halfweg in de legislatuur, na 3 jaren, nog lang niet de helft van alle beloofde investeringen uit te voeren.

Als N-VA fractie hebben we de originele MeerJarenPlannen in het begin van de legislatuur reeds niet goedgekeurd.  Omwille van de boven vermelde redenen kunnen wij ook deze 4-de aanpassingen van de Meerjarenplannen AGB, OCMW en Gemeente voor 2020-2025 niet goedkeuren.

 

Namens de N-VA fractie in de Peltse gemeenteraad, Frank Seutens, fractievoorzitter N-VA Pelt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is