Erkenning voor nieuwe lokale onroerenderfgoeddienst Bosland

Op 11 mei 2020

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, erkent de nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Bosland. Lommel, Pelt, Peer en Hechtel-Eksel maken deel uit van deze nieuwe IOED. “Bijna 80% van de lokale besturen in Vlaanderen laat zich bijstaan door zo’n IOED”, zegt minister Diependaele. “Het doet mij dan ook enorm veel plezier dat deze vier gemeenten de handen in elkaar slaan. Dat is geweldig nieuws voor het onroerenderfgoedbeleid in de streek.”

Een intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst stelt een geïntegreerd onroerenderfgoedbeleid op voor minstens drie gemeenten, ondersteunt hen bij de uitvoer ervan, en kan optreden als projectpartner. Vlaanderen telt momenteel 30 erkende IOED’s. De nieuwe IOED Bosland zal zo’n beleid uitwerken voor Lommel, Pelt, Peer en Hechtel-Eksel.

De nieuwe erkenning is het resultaat van een lang voortraject met burgers en lokale besturen. Via participatiemomenten gingen de gemeenten op zoek naar een eigen invulling van het erfgoedbeleid.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Deze nieuwe IOED is ontstaan uit een intensieve regionale samenwerking rond erfgoedzorg. Met boeiende acties rond vrijwilligerswerk en draagvlakvergroting sluiten de ambities van IOED Bosland mooi aan bij het Vlaamse onroerenderfgoedbeleid.”

IOED Bosland is genoemd naar het gelijknamige samenwerkingsproject Bosland, dat de grote boskern beheert die verspreid ligt over de participerende gemeenten Lommel, Pelt, Peer en Hechtel-Eksel. Om volledig bij het omvangrijke en diverse begrip Bosland te kunnen horen, trad Pelt eerst uit de bestaande IOED Lage Kempen, om zich vervolgens aan te sluiten bij de nieuwe IOED Bosland.

Meer info over: intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten: https://www.onroerenderfgoed.be/een-erkende-ioed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is