De ‘artistieke toegangspoorten’ van Neerpelt; Kunst of kunst?

Op 9 juni 2018

Vrijdag 1 juni werd de “Troglodiet” ingehuldigd. Dit is het tweede van de vijf kunstwerken, dat fungeert als artistieke toegangspoort tot Neerpelt. De eerste artistieke toegangspoort zijn de neon letters boven de spoorwegbrug, genaamd “De IJzeren Rijn”.

Waar vroeger nog beroep gedaan werd op kunstenaars uit België, voornamelijk uit Neerpelt of Overpelt, zoekt men nu blijkbaar de kunstenaars ver van hier. Als N-VA Pelt zijn we er zeker van dat er ook in onze gemeente talent te vinden is dat deze opdrachten tot een goed einde weet te brengen.

De kostprijs van deze kunstwerken loopt ondertussen serieus op. Alleen al voor de “Troglodiet” en “De IJzeren Rijn” werd 150.000 euro betaald. Door de fusie tussen Neerpelt en Overpelt is er een stevige schuldafbouw van 500 euro per inwoner door de Vlaamse overheid. N-VA Pelt pleit hier voor een doordacht en zuinig omspringen met dit belastinggeld. Dit is een essentiële vereiste voor goed bestuur.

We zijn voorstander van een goed cultuurbeleid, en ondersteunen zo’n initiatieven, maar ijveren om voor de volgende drie toegangspoorten een eerlijke kans te geven aan plaatselijke kunstenaars. Deze hebben een voeling voor de regio, en willen fier zijn op hun bijdrage aan het plaatselijke straatbeeld.

Een goed voorbeeld van samenwerking met Neerpelts talent is het kunstwerk voor de 66ste EMJ bij het gemeentehuis.

 

N-VA Pelt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is